Joyce Rijken

Senior coach en supervisor

Academisch geschoold

“Ik help je leven weer op orde te brengen. Hier help ik mensen al jarenlang mee.”

Waar staat u voor bij Iroko?

Als senior coach/supervisor sta ik voor aandacht en professionaliteit.  Aandacht voor de cliënt en voor het hele begeleidingsproces. Professionaliteit om dit naar een hoger plan te tillen. Het volgende punt waar ik voor sta is resultaat. Ik streef er naar om samen met de cliënt oplossingen te vinden, ook als de situatie ondoorzichtig lijkt.

Als je in het kort jouw persoonlijke vaardigheden moet omschrijven, wat zijn die dan?

Ik treed mensen op een open en onbevooroordeelde manier tegemoet. Het is mijn vaardigheid om de kracht van mensen te zien en hen deze te laten ontdekken en uit te vergroten. Zo kan deze kracht  ingezet worden voor werk en persoonlijk leven.

Ik kan vooral goed  luisteren en de ander de ruimte geven om zichzelf te zijn. Door actief te luisteren kan ik ook die dingen waarnemen die nauwelijks verwoord worden. Door mijn creatief vermogen om te gaan met mogelijkheden die de cliënt heeft kan ik andere inzichten aanreiken en door mijn enthousiasme kan ik de persoon tegenover mij meenemen naar een volgende stap.

Een voorbeeld:

Ik heb met veel voldoening gewerkt met mensen die in een bepaalde levensfase of na moeilijke omstandigheden hindernissen ondervonden om door te gaan op hun oude vertrouwde pad. In de gesprekken ligt de focus op kernzaken en is er aandacht voor de achterliggende emoties. Ik vind het geweldig om dan te zien dat mensen  hun weg weer vinden.

Ook heb ik veel mensen begeleid in vaak stevige veranderingstrajecten. Mensen die onzeker waren geraakt en niet goed in hun vel zaten door reorganisatie, ontslag en dergelijke, heb ik kunnen ondersteunen. Ik kon het zelfinzicht  helpen vergroten waardoor mijn cliënten weer – soms op een heel ander pad – hun toekomst positief tegemoet gingen. Je zou kunnen zeggen dat ik mensen behulpzaam ben zichzelf  te helpen.

Welke werkzaamheden zijn zoal op uw pad gekomen?

Heel veel verschillende soorten werkzaamheden en functies. Ook omdat ik zelf leidinggevende  en manager ben geweest, ben ik bekend met alle vormen van leidinggeven en contacten tussen leidinggevende,  hun teams en teamleden. Dit maakt het mij makkelijker om me te verplaatsen in een ander en om ervaringen te delen en zaken te herkennen. Echter zonder dat er teveel ‘begrepen’ wordt. Omdat ieder mens uniek is, kijken we samen hoe die uniciteit het beste ingezet kan worden. Door mijn langdurige werkervaring heb ik ondervonden hoe belangrijk goede communicatie is.

Wat is een van uw sleutelelementen tot succes wanneer u tijdelijk in een organisatie stapt?

Ik heb gewerkt met diversiteit, zowel in functie (van directieleden tot medewerkers), als in achtergrond (afkomst en religie). Hierdoor kijk ik niet op van mensen die te kampen hebben met verschillende vormen van weerstand. Ik ben in staat om mensen in een lastige werk en/of persoonlijke situatie te ondersteunen zodat  zij weer perspectief hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn een goede balans vinden tussen werk en privé.

Wat doet u in uw vrije tijd?

– Vrijwilligerswerk: ik begeleid lotgenotengroepen van mensen die een verlies hebben geleden, zoals bijvoorbeeld de dood van een geliefde. De begeleiding is zowel op individueel als op groepsniveau. In de groepen vinden mensen van verschillende achtergronden en met uiteenlopende rouwprocessen elkaar om samen kracht te zoeken en weer verder te gaan.

– Bestuurslid van een bewonersvereniging: ik houd veel van de singel waar ik aan woon en door lid te zijn van de  bewonersvereniging probeer ik actief de woonomgeving aangenaam te maken, door o.a. veel kunstprojecten mede te organiseren. Met als hele leuke en ook wel belangrijke taak: het organiseren van Raamkunst, een grote buitengalerie van kunstwerken.

– Ik maak regelmatig wandelingen en trektochten in binnen- en buitenland en laat me altijd weer verrassen door details en vergezichten.

– Actief en passief met muziek bezig zijn, veel naar concerten gaan, naar alle soorten muziek. Als er maar met passie muziek wordt gemaakt dan ben ik in jazzkeldertjes, concertzalen, theaterzalen en op festivals te vinden. Zelf ben ik in een koor actief met mooie muziek bezig. Vooral het gegeven dat iets plezierig en erg mooi wordt als je het in harmonie samen doet.

Werkervaring

2005 tot heden

Eigen begeleidingsbureau: Joyce Ryken Coaching en Advies

Begeleiding met accent op coaching, supervisie, teambegeleiding en intervisie.

Daarnaast begeleiding en training op het gebied o.a. van communicatie, verliesbegeleiding, omgaan met diversiteit en omgaan met mensen met weerstand.

Activiteiten o.a.:

*Individuele supervisies en coaching.

*Groepssupervisies en Intervisies bij diverse hogescholen

*Trainingen en intervisie in de gezondheidszorg o.a bij Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal te Arnhem, bijvoorbeeld behandelteam voor ALS-patiënten

*Seniorcoach bij  Lizeva trainings- en coachingsbureau en Iroko

o.a. coaching leidinggevenden van verschillende Sociale Werkplaatsen.

*begeleiding met specialisme in multiculturele diversiteit.

*Individuele verliesbegeleiding en begeleiding lotgenotengroepen rouwverwerking

Chronologisch overzicht werkervaring

tot 2005

Diverse functies o.a. afdelingshoofd bij de Gemeente Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam bij verschillende afdelingen. Met  taken als management, met de nadruk op personeelsmanagement, coaching en het begeleiden van veranderingsprocessen. Verantwoordelijk voor zeer diverse afdelingen, met als zwaartepunt het werken met en voor multiculturele groepen.

Directeur Bibliotheektheater, het organiseren van zowel kleinschalige activiteiten b.v. cabaretvoorstellingen als grootschalige publieksevenementen (Lezersfeest 3000 bezoekers).

1975 -1994

Hoofd afdeling informatie en hoofd afdeling public relations Openbare Bibliotheek te Dordrecht. Met als taken, behalve p.r. en marketing ook het organiseren van evenementen, tentoonstellingen.

Opleiding en diploma

* Supervisor/coach bij de VO Transfergroep Hogeschool Rotterdam

*Verliesbegeleider bij de Landelijke Stichting voor Rouwbegeleiding

*Rijksuniversiteit Leiden, in deeltijd behaald doctoraal Geschiedenis

*Public-relations aan het Nederlands Instituut voor Management Den Haag

*Frederik Muller Academie, Bibliotheek- en Documentatieacademie  Amsterdam

Verdere ontwikkeling:

verschillende vormen van begeleidingskunde, verliesbegeleiding, intervisie, omgaan met weerstand, multicultureel  werken, personeelsbeleid, gesprekstechnieken, klantgericht werken, conflicthantering, levenskunst, management, communicatie,  marketing, projectmatig werken.

Onder andere bij: Landelijke vereniging voor Supervisie en Coaching, Stichting Nederlands Instituut voor Postacademisch Onderwijs, Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, Nederlands Instituut voor Management

*Geregistreerd supervisor bij Landelijke vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSR)    Registratienummer:   S12177

*Geregistreerd verliesbegeleider bij Landelijk Stichting voor Rouwbegeleiding (LSR)

Kennisgebieden

begeleidingskunde, rouwverwerking, communicatieve vaardigheden en presentatie, persoonlijke ontwikkeling, management,  mentorschap, zingevingsvraagstukken, diversiteit, verliesbegeleiding, (personeels)beleid met accent op levensloopbaanbegeleiding, educatie, evenementenorganisatie.

Vaardigheden

communiceren, coachen, begeleiden, organiseren, werken met groepen, teambuilding, leiding geven, coördineren, initiëren, enthousiasmeren

Eigenschappen

sociaal, kunnen luisteren, empathisch, inventief, enthousiast, pragmatisch, doorzettingsvermogen, werklust, resultaatgericht